Wat moet ik weten voordat ik naar Antwerpen ga?

Verhuizen is nooit een eenvoudige beslissing. En kies de volgende bestemming nog minder. Vooral als je ervoor kiest om in een ander land dan het jouwe te wonen, als je niet weet hoe lang je daar moet of wilt blijven. U heeft beslist wat advies nodig om de beste optie voor u te kiezen. Het zal natuurlijk noodzakelijk zijn, althans we raden het ten zeerste aan, om daarheen te gaan om het zelf te zien. Maar voordat we zover komen, zijn we hier om u te begeleiden en uw keuze te verfijnen.

Als u België overweegt, kunnen steden als Antwerpen of Brussel u wellicht aanspreken. Het hangt allemaal af van wat je zoekt, maar we weten dat Brussel de tweede meest multinationale stad ter wereld is, met 182 verschillende nationaliteiten. Terwijl Antwerpen het op de voet volgt, met een lijst van 150 nationaliteiten. We begrijpen hierdoor dat dit steden zijn die zich aanpassen aan alle soorten mensen en die u daarom waarschijnlijk meer zullen plezieren dan andere. Alle kansen liggen dus aan jouw kant, om je thuis te voelen.

Merk ook op dat België een zeer aantrekkelijke optie is voor veel expats omdat het belastingsysteem geschikt is voor veel mensen, vooral in vergelijking met de buurlanden.

De weinige voorwaarden om naar Antwerpen te verhuizen

Wat u moet weten voordat u zich verplaatst

Als je uit een EU-staat komt, heb je geen visum nodig om België binnen te komen. Als u echter niet uit een van deze landen komt, heeft u mogelijk een visum nodig. Er zijn verschillende soorten visa, afhankelijk van het doel van uw verblijf.

Er zijn veel mogelijkheden om Antwerpen te verkennen, met het openbaar vervoer, met de fiets, met de taxi en zelfs met de boot. De luchthaven van de stad is strategisch gelegen en heeft goede verbindingen.

Huisvesting vinden in Antwerpen is niet zo moeilijk als in Brussel en bovendien goedkoper. In het stadscentrum zijn woningen uiteraard duurder, maar er zijn ook goede alternatieven buiten het centrum en in de buitenwijken.

Als buitenlander voel je je niet slecht om naar Antwerpen te verhuizen, een stad die al gewend is aan het multiculturalisme.

In de 16e eeuw kende Antwerpen al een beleid van tolerantie en handel: het trok Italiaanse en Duitse zoetigheden aan; gemeenschappen van orthodoxe joden; buitenlandse kooplieden uit Venetië, Ragusa, Spanje en Portugal; en bankiers uit heel Europa.

Antwerpen is door de geschiedenis heen onder meer bezet geweest door de Fransen, de Nederlanders en de Duitsers. Toen, na de Tweede Wereldoorlog, zag de stad een toestroom van Spaanse en Marokkaanse immigranten.

Tegenwoordig vormen Nederlanders de grootste groep buitenlanders die in Antwerpen wonen, gevolgd door Marokkanen, Spanjaarden, Fransen en Duitsers. Ook expats van Britse, Amerikaans-Amerikaanse en Israëlische nationaliteit zijn vertegenwoordigd.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, verhuizen naar Antwerpen zou niet zo intimiderend moeten zijn als je beseft hoeveel buitenlandse gemeenschappen er al in de stad aanwezig zijn!

Wat zijn de voordelen van verhuizen naar een Europees land
zoals België?

Het eerste waar elke expat aan moet denken bij een verhuizing, zijn de administratieve problemen die met de verandering samenhangen.

Hoe gemakkelijk u naar Antwerpen verhuist, hangt grotendeels af van het feit of u al dan niet EU-burger bent. Als dit het geval is, heeft u geen visum nodig om België binnen te komen of te werken.

Als u daarentegen niet uit een van deze landen komt, moet u eerst controleren of uw land een visumvrijstellingsovereenkomst met België heeft. Om dit te doen, moet u voor u zich in Antwerpen vestigt contact opnemen met de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of consulaat in het land waar u woont. Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben op hun website een zoekmachine voor Belgische missies in het buitenland.

U moet dan een visum voor lange of korte duur aanvragen, afhankelijk van de duur van uw verblijf in België. Deze aanvragen moeten naar uw dichtstbijzijnde Belgische missie worden gestuurd voordat ze zich in Antwerpen vestigen. Alle officiële informatie die vereist is voor visa voor België, is te vinden op de website van Buitenlandse Zaken.

Wat zijn de verschillende visa voor België?

Er zijn Belgische visa van lange duur

Afhankelijk van het doel van uw verblijf zijn er verschillende visa beschikbaar. Voor de meeste moet u 180€ administratiekosten betalen. Als u om werk of zakelijke redenen naar Antwerpen verhuist, moet u een van de volgende visa kiezen:

  • Werknemer
  • eigen baas
  • senior
  • zoeker
  • investeerder, stagiair, au pair, etc.

Er zijn Schengenvisa

Dit visum is van toepassing indien u maximaal 90 dagen in Antwerpen verblijft en de nationaliteit van een derde land heeft. Een Schengenvisum kost 60€, kindervisa zijn verkrijgbaar tegen gereduceerde tarieven en het duurt drie tot vier weken om te verwerken. Het elektronisch visuminformatiesysteem (VIS) is operationeel in België sinds mei 2014. Daarom moeten nieuwe aanvragers mogelijk persoonlijk een aanvraag indienen bij de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of consulaat om biometrische gegevens verzamelen (vingerafdrukken en foto’s).

Als het doel van uw bezoek zakelijk is en u een Schengenvisum heeft aangevraagd, heeft u ook een uitnodigingsbrief van een Belgisch bedrijf nodig om het doel van uw verblijf te verifiëren. Sommige bevoorrechte landen hebben geen visum nodig om het Schengengebied binnen te komen voor een kort verblijf, bijvoorbeeld: Australië, Brazilië, Canada, Israël, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea, Verenigde Staten en vele anderen.

Hoe een Belgische elektronische identiteitskaart verkrijgen?

Als u van plan bent om langer dan drie maanden in Antwerpen te verblijven, moet u zich binnen acht dagen na aankomst inschrijven bij uw gemeente. Neem bij inschrijving een bewijs van woonplaats (huurovereenkomst of bankgegevens) mee.

Na inschrijving ontvang je een elektronische identiteitskaart. België heeft onlangs zijn verblijfskaarten bijgewerkt om te voldoen aan de EU-normen. De nieuwe elektronische kaarten bevatten biometrische gegevens op een chip en dienen als adresverklaring, verblijfsvergunning en identiteitskaart. Na ontvangst van deze kaart heeft u uw verhuizing naar Antwerpen succesvol afgerond.
 

Most current publications